5 anys, 25 títols, i moltes raons per celebrar crims.cat: la collita catalana 2016

ossossoterratsbaixa

Els ossos soterrats, novel·la guanyadora del III Premi Memorial Agustí Vehí

Ara fa més de sis anys vam tenir la primera reunió per parlar de crear una col·lecció de novel·la negra en català. En aquella reunió encara no teníem decidit ni el nom, però volíem saber què en pensaven d’un projecte d’aquesta naturalesa alguns dels experts del gènere de casa nostra.

Ens vam reunir a la Barceloneta (espero no oblidar ningú) amb l’Anna Maria Villalonga, Rafael Vallbona, Paco Camarasa, Jordi Canal, Àlex Martín, Josep Forment, Ilya Pérdigo i, si no ho recordo malament, també el Maurizio. Ja aleshores vam parlar de l’objectiu i necessitat d’una col·lecció com aquesta i també aleshores va quedar clar que hi havia espai per crims.cat.

Sis anys després pensem que crims.cat ha tingut un recorregut difícil, però constatem que ha valgut la pena, i la collita del 2016 és la constatació del seu èxit.

Rafael Vallbona i François Thomazeau van estrenar l’any amb Dits enganxosos i Consulting. Vallbona recupera la figura de Pere Palau, a qui ja coneixíem de El tant per cent. En aquesta ocasió, però, Vallbona ens transporta als orígens del seu personatge, que en el 1993 acaba d’aterrar en el món del periodisme i creu cegament en la professió. Aviat s’adonarà que informar per mitjans partidistes no és fàcil. Per la seva banda, Thomazeau (traduït per Maria Llopis) ens endinsa en una historia tèrbola a França i desvetlla la confabulació entre sindicats i patronal. Cert que sembla quelcom impossible, però el temps ha acabat donant-li la raó. Senzillament, una novel·la visionaria.

Jordi de Manuel també s’ha estrenat a crims.cat, on l’inspector Marc Sergiot ha viscut la seva última aventura. A Foc verd, Sergiot decideix passar unes vacances amb un company de feina a Galícia. Però un policia com Sergiot no pot evitar ni durant els seus dies de lleure acabar investigant un cas que sorgeix d’un incendi forestal.

Pop negre ens convida amb No escatimeu el flit! a conèixer al periodista Fèlix Barba, també conegut com el França, que arran d’una investigació periodística que el porta de cap acaba endinsat en una investigació de màfies, empresaris corruptes, experts en arts marcials i alguna sorpresa més.

Al setembre vam publicar el III Premi Memorial Agustí Vehí, que va guanyar, en el Festival de Tiana Negra, Silvestre Vilaplana. Els ossos soterrats és una novel·la que demostra que el gènere negre es pot fusionar amb l’històric. Vilaplana ens apropa a la memòria històrica i a la postguerra civil. Una lectura difícil d’empassar a vegades, però necessària per entendre el nostre país.

També al setembre va aparèixer una nova entrega del sotsinspector Damià Surrell, que ja coneixíem de La sang és més dolça que la mel. En aquesta ocasió, Surrell necessitarà la col·laboració de la Guardia Civil vinguda de Madrid. A 996 ens retrobarem amb l’Empordà i amb un personatge com Damià Surrell cada cop més elaborat.

I l’any crims.cat l’hem acabat amb la feliç incorporació de Lluís Llort i No n’estiguis tan segur. El títol potser ho diu tot, ens adverteix, però els lectors no sempre hem de fer cas a un títol, o sí? Llort i el seu estil, molt propi, portaran l’autor cap a una aventura plena d’amor, és cert, però també farcida de venjances, gelosia i traïcions.

Tanquem el 2016 amb l’alegria d’haver celebrat cinc anys, però sobretot amb la il·lusió de, amb el temps, complir-ne molts més.

Gràcies als autors de crims.cat, als nostres lectors, i gràcies a Àlex Martín, el director de la col·lecció, per la seva perseverança.

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo para seguir despiertos

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s